sobota, 11 sierpnia 2012

Zielone kluski

Składniki:

  • 10 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki margaryny
  • 5 dag żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 4 pomidory
  • sól
Przyrządzenie:
  1. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z żółtkami i mąką, doprawić szczyptą soli, a następnie połączyć z pianą ubitą z białek, tak aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na zakończenie wsypać natkę lub koperek.
  2. Drewnianą łyżką maczaną każdorazowo we wrzątku formować kluski i kłaść je na gotującą się, osoloną wodę. Gdy kluski wypłyną, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i chwilę pogotować. Odcedzić.
  3. Kluski podawać przybrane pomidorami i posypane startym żółtym serem.

1 komentarz: