sobota, 22 grudnia 2012

Paszteciki z pieczarkami i jajkiem



Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny (użyłam Palmy z Murzynkiem)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szczypta soli
Farsz
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ugotowane jajka
  • 1 roztrzepane jajko
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki. Pieczarki wyczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 3 jajka ugotować na twardo.Pieczarki i cebulę dusić razem około 10 minut na maśle. Zdjąć z ognia i wystudzić. Jajka wystudzić, obrać i drobno posiekać. W misce połączyć ze sobą pieczarki i ugotowane jajka i 1 surowe jajko. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek około 3 mm i wykrawać koła. Na środek nałożyć farsz, a następnie zawinąć do środka jeden bok, posmarować go roztrzepanym jakiem i dokleić drugi bok. Lekko docisnąć. Paszteciki ułożyć na blaszce wysypanej mąką, posmarować jajkiem po wierzchu. Piec w temp 180 stopni ok 25-30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru.


Podawać z barszczem czerwonym, przepis

2 komentarze: