czwartek, 13 grudnia 2012

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym


Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut
Niezbędne składniki:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona cebula grubo krojona
  • 100 g pokrojonych pieczarek
  • 1 jabłko bez gniazda nasiennego pokrojone w ósemki
  • 150 ml soku jabłkowego lub wytrawnego białego wina
  • 200 ml śmietanki UHT 36%,
  • pół łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis Specialite
  • szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis Specialite
  • zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (papryka słodka, czosnek, szałwia, rozmaryn, tymianek)
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, paprykę, sól, pieprz i wszystko razem wymieszaj. Polędwiczki pokrój na skos w plastry, delikatnie rozbij i obtocz w mące z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
Na patelnię wrzuć czerwoną cebulę, pieczarki i jabłko. Smaż przez 3-4 minuty, aż do zbrązowienia. Dodaj sok jabłkowy, czosnek granulowany, szałwię, rozmaryn, tymianek, śmietankę kremową i delikatnie zamieszaj. Mięso ponownie wrzuć na patelnie, doprowadź do wrzenia i smaż jeszcze przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką.

Zestaw Kamis kulinarne inspiracje otrzymałam do testowania od portalu Urodaizdrowie.pl

Potrawa bardzo smaczna. Jeszcze nie miałam okazji spróbowania mięsa wieprzowego w połączeniu z jabłkami. Szczerze mówiąc to zestawienie bardzo mi posmakowało. Przygotowanie dania nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Polędwiczki są wyśmienite w połączeniu z tym zestawem przypraw. Zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) Szczerze polecam wypróbowanie Kulinarnych Inspiracji Kamisa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz