- 1 główka kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 małego korzenia pietruszki
- 2 cebule + łyżka smalcu ze skwarkami
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pęczek koperku
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- 1 łyżka mąki
- bulion
- pieprz i sól
Wykonanie:
Kapustę poszatkować wrzucić do garnka. Podlać bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Gdy już będzie lekko zarumieniona przełożyć do kapusty. Kapustę dusić jeszcze do miękkości. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę i dodać do bigosu. Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty. Dusić jeszcze 3 minuty. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Tak przygotowaną kapustę można podawać do tradycyjnego schabowego.
wygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńnajlepsze danie o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)
OdpowiedzUsuńtaka kapusta jest pyszna. Nie wiem na czym to polega, ale wytopiony tłuszczyk + skwareczki ze słoninki (czyli smalczyk) dają zupełnie inny smak takiej kapuście - niepowtarzalny i nieporównywalny z kapustą inaczej przyrządzaną. Słono słodko kwaśny. Pycha!
OdpowiedzUsuńMasz racje, bez smalczyku kapustka nie smakuje tak dobrze :)
Usuń