wtorek, 25 września 2012

Buraczki zasmażane ze skwarkami

Składniki:
  • 7 średnich buraków
  • kawałek słoniny
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • cukier
Wykonanie:
Buraki ugotować, ja gotowałam przez 40 minut. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Gdy skwarki będą rumiane wrzucić buraczki. Zasmażać przez około 25 minut, doprawiając pieprzem i solą. Gdy tłuszczu ze słoniny będzie mało można dodać masło. Jeśli buraki nie bedą wystarczająco miękkie można podsmażać dłużej. Pod koniec dodać sok z połowy cytryny i pół łyżeczki cukru.Chwilę podsmażyć i gotowe :)



1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam, a szkoda, na pewno są pyszne ;) Zapraszam na konkurs, do wygrania najnowsza książka Pani Marty Obuch : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/zabojczy-placek-dla-niewiernego.html

    OdpowiedzUsuń