wtorek, 16 października 2012

Budyniowo-śmietankowy przysmak

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • budyń śmietankowy z cukrem (użyłam budyniu Winiary)
  • puszka mleka skondensowanego, słodzonego
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 paczki herbatników
  • wiórki kokosowe (użyłam produktu firmy Marsyl)
Wykonanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać na gładką, sztywną masę.  Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzi. 
  2. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka. Wylać na biszkopt, przykryć herbatnikami.
  3. Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Lekko ostudzić, otworzyć puszkę i powstały karmel wylać na herbatniki i przykryć kolejnymi herbatnikami.
  4. Schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wlać ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Śmietankę wyłożyć na ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć do lodówki na około 1 h. 

8 komentarzy:

  1. świetne ciasto...poprosze kawałek do kawy !

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie przekładańce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajmują troszkę czasu, ale warto :)

      Usuń
  3. Zapowiada się pysznie! Karmel i śmietanka :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie nieskomplikowane, słodkie ciacha jako dodatek do popołudniowej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko, co z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń