czwartek, 4 października 2012

Barszcz czerwony

Składniki:
- 1 l wody
- 5 łyżek suszonych buraczków ( u mnie Marsyl)
- 250 ml kiszonego barszczu czerwonego ( użyłam  barszczu z Kochanowa)
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 kostka mięsna
- garść majeranku
- sól i pieprz

Wykonanie:
Kostkę mięsną, ziele i liście laurowe i zagotować w wodzie wraz z buraczkami suszonymi. Po 30 minutach wlać kiszony barszcz oraz dodać przetarty w ręce majeranek. Dodać pieprz i sól i podgrzewać jeszcze chwilę na małym ogniu, lecz nie gotować. Tak przygotowany barszczyk podawać gorący.

Idealny do:











Krokiety z jajkiem i pieczarkami

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki domowy barszczyk ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy najlepszy, a nie jakieś proszkowe...

      Usuń
  2. Uwielbiam :) A szczególnie w okresie zimowym

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie,a czemu suszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat takie miałam w kuchni pod ręką, gdy zachciało mi się barszczyku. ;) Oczywiście można świeże buraczki, jak najbardziej, będą się one po prostu dłużej gotowały.

      Usuń
  4. Można w domu zrobić własny zakwas z czerwonych buraków co skróci czas przygotowania
    a i smak jest lepszy-proszki=chemia.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń