poniedziałek, 8 października 2012

Spaghetti bolognese

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • makaron spaghetti
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki przyprawy NMR - pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól i pieprz
  • 1 ostra papryczka (użyłam suszonej od Marsyl)
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • ser żółty
Wykonanie:
  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnie. Pieczarki pokroić w plasterki (ja do krojenia użyłam szatkownicy Boerner) i wrzucić do cebuli. Smażyć na patelni przez 15 minut na wolnym ogniu.
  2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć twarde części. Zmiksować w garnku. 
  3. Do podsmażonej cebulki i pieczarek dodać mięso. Smażyć wszystko razem przez 15 minut, mieszając aby całe mięso się podsmażyło. Całość wrzucić do garnka z pomidorami. Zagotować.
  4. Wsypać przyprawy, wrzucić papryczkę i gotować przez 15 minut. Doprawić pieprzem i solą. Sos można zagęścić mąką, ale osobiście smakuje mi bez zagęszczania.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerze i polać sosem i posypać startym żółtym serem.

1 komentarz: