sobota, 20 października 2012

Ciasteczka zbożowo-owsiane


Składniki:

  • 2 paczki ciasteczek zbożowych lub innych (np. Krakuski zbożowe)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • niepełna szklanka cukru
  • cukier waniliowy (użyłam WINIARY)
  • 2 szklanki płatków owsianych (np. Młyny Stoisław)
  • pół kostki margaryny
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego (Piątnica) lub szklanka mleka
  • posypka kakaowa (Marsyl - maczek)
Wykonanie:
Margarynę, cukier, kakao i jogurty podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się składników. Wsypać płatki owsiane. Gotować aż masa będzie gęsta. Zdjąć z ognia. Jeszcze ciepłą masę nakładać na ciasteczka i posypywać  posypką. Można wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

4 komentarze:

  1. fajne ciasteczkowe urozmaicenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis sama wykombinowałam i najlepsze, że wszystkim smakowało ;)

      Usuń
  2. fajne ... takie pieguski :)

    OdpowiedzUsuń