Składniki:
- torebka kaszy gryczanej (użyłam kaszy firmy JANEX)
- 1 szklanka otrębów żytnich ( użyłam otrębów Kupiec)
- 10 dag sera żółtego (użyłam ser Szafir)
- zioła prowansalskie
- pieprz ziołowy
- jajko
- sól
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Dłużej niż jest to wskazane na opakowaniu, aby kotlety się nie rozsypywały.
- Po ugotowaniu i odsączeniu, wsypać kaszę do miski i rozgnieść widelcem, wsypać otręby, wbić jajko, dodać starty żółty ser oraz przyprawić do smaku ziołami (użyłam ziół firmy Marsyl oraz pieprzu Marsyl) i solą. Wyrobić masę, formować kotlety i obtoczyć je w otrębach.
- Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu można podać z sosem, lub do tradycyjnych dań, zamiast ziemniaków jako urozmaicenie. Ja użyłam sosu pieczarkowego Kucharek, ale jeśli komuś się nie spieszy polecam inne sosy, nie z torebki.
Muszą być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, baaardzo pyszne :)
Usuńbardzo je lubię, choć znam w wersji bez sera;)
OdpowiedzUsuńA ten ser to mój pomysł, są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńrobiłam podobne ..pyszne
OdpowiedzUsuń