piątek, 7 września 2012

Kotlety z kaszy gryczanej

 A oto przepis na pyszne kotlety z kaszy gryczanej, które można podać w dowolny sposób, np. jako dodatek zamiast ziemniaków, czy ryżu oraz zamiast tradycyjnej sypkiej kaszy. Znakomicie prezentują się z różnymi sosami. Szczerze mówiąc kasza gryczana nie należała do moich ulubionych, ale w tej wersji smakuje wybornie. Można ją przemycić w ten sposób dzieciom, gdyż jest bardzo zdrowa. Polecam


Składniki:
  • torebka kaszy gryczanej (użyłam kaszy firmy JANEX)
  • 1 szklanka otrębów żytnich ( użyłam otrębów Kupiec)
  • 10 dag sera żółtego (użyłam ser Szafir)
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • jajko
  • sól
Wykonanie:
  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Dłużej niż jest to wskazane na opakowaniu, aby kotlety się nie rozsypywały.
  2. Po ugotowaniu i odsączeniu, wsypać kaszę do miski i rozgnieść widelcem, wsypać otręby, wbić jajko, dodać starty żółty ser oraz przyprawić do smaku ziołami (użyłam ziół firmy Marsyl oraz pieprzu Marsyl) i solą. Wyrobić masę, formować kotlety i obtoczyć je w otrębach.
  3. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu można podać z sosem, lub do tradycyjnych dań, zamiast ziemniaków jako urozmaicenie. Ja użyłam sosu pieczarkowego Kucharek, ale jeśli komuś się nie spieszy polecam inne sosy, nie z torebki.
  







5 komentarzy:

  1. bardzo je lubię, choć znam w wersji bez sera;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ten ser to mój pomysł, są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń