czwartek, 27 września 2012

Żurek z białą kiełbasą

Składniki:

  • biała kiełbasa
  • 300 ml  żurku z Kochanowa (lub innego żurku w butelce)
  • włoszczyzna
  • liść laurowy (Prymat)
  • mała cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego (użyłam Marsyl)
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • ząbek czosnku
Wykonanie:
Kiełbasę ugotować wraz z włoszczyzną, cebulą i przyprawami w 2 litrach wody z płaską łyżeczką soli. Gdy kiełbasa już się ugotuje i warzywa będą miękkie wyjąć je a do wywaru wlać żur. Gotować 5 minut. Mąkę rozpuścić w pół szklanki wody. Doprawić pieprzem i solą i wsypać majeranek. Wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku.  Podgotować chwilę, śmietanę zmieszać z paroma łyżkami zupy i wlać do garnka. Smacznego


3 komentarze:

  1. Uwielbiam żurek :)

    Twój wygląda bardzo apetycznie.

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń