- biała kiełbasa
- 300 ml żurku z Kochanowa (lub innego żurku w butelce)
- włoszczyzna
- liść laurowy (Prymat)
- mała cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego (użyłam Marsyl)
- sól i pieprz do smaku
- śmietana
- 1 łyżka mąki
- majeranek
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Kiełbasę ugotować wraz z włoszczyzną, cebulą i przyprawami w 2 litrach wody z płaską łyżeczką soli. Gdy kiełbasa już się ugotuje i warzywa będą miękkie wyjąć je a do wywaru wlać żur. Gotować 5 minut. Mąkę rozpuścić w pół szklanki wody. Doprawić pieprzem i solą i wsypać majeranek. Wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Podgotować chwilę, śmietanę zmieszać z paroma łyżkami zupy i wlać do garnka. Smacznego
Uwielbiam żurek :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda bardzo apetycznie.
Pozdrawiam!!
Był bardzo smaczny :)
UsuńNigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuń