Jakiś czas temu zostałam zaproszona do przetestowania margaryny Palmy z Murzynkiem. W tym tygodniu otrzymałam produkty, a już niebawem pierwsze ciasta z jej użyciem.
Kilka informacji:
Zakłady Tłuszczowe Bielmar znajdują się w Bielsku Białej, zajmują się produkcją margaryn, tłuszczy roślinnych, olejów oraz marynat od roku 1945. Niektóre z tych produktów mają swą stałą i niezmienną recepturę od 40 lat, czym może się pochwalić niewiele zakładów tłuszczowych. Również Palma z Murzynkiem komponowana jest według tej samej receptury. Tradycja jest tutaj związana również z właścicielami przedsiębiorstwa. Są nimi zarówno pracownicy, dostawcy, dystrybutorzy oraz emeryci, spadkobiercy. Rodzinna atmosfera, zaangażowanie załogi w połączeniu z siłą tradycji przedsiębiorstwa daje efekt w postaci smacznych i pełnowartościowych produktów dla nawet najbardziej wymagających konsumentów.
Dumą producentów jest margaryna Palma z Murzynkiem. To
margaryna kulinarna z dodatkiem oleju palmowego. Jego trwałość i odporność na wysokie temperatury zadecydowała o przydatności do pieczenia, czy smażenia. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3
oraz naturalną witaminę E. Dzięki produktowi, którego recepturę opracowano w latach
siedemdziesiątych, Zakład w Bielsku-Białej wszedł na stałe do historii
kulinarnej niejednego polskiego domu. Od dziesięcioleci cukiernicy
profesjonalni i miłośnicy domowego pieczenia nie wyobrażają sobie
udanego ciasta bez użycia do niego margaryny Palmy. Smak tradycji doceniają od lat
Polacy, wybierając Palmę z Murzynkiem ZT Bielmar spośród innych
margaryn na sklepowej półce.
Warto byłoby też wspomnieć, że Palma z Murzynkiem zawiera bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans (uwodorniane) i myślę, że nawet zawartość tych witamin nie zniweluje szkodliwego wpływu na organizm tych tłuszczów.
OdpowiedzUsuńMargaryna Palma z Murzynkiem produkowana jest na bazie oleju palmowego, który nie zawiera szkodliwych izomerów trans :)Pewnie inne margaryny w kostce zawierają duże ilości tych tłuszczy, ale Palma z Murzynkiem niewiele.
UsuńPiszesz, że zawiera ona tylko olej palmowy jako dodatek. Reszta to pewnie utwardzony olej roślinny z dużą ilością izomerów trans. W USA jest bardzo popularna margaryna do pieczenia na bazie oleju palmowego bez tłuszczy trans, chciałbym aby na naszym rynku też był taki produkt, bo tutaj wygląda, że olej palmowy jest tylko dodatkiem.
UsuńOleju palmowego jest 30 %, więc to nie jest mało.
Usuńwiecie co a to strasznie mało bo co z resztą 70%???
UsuńZ moich obserwacji wynika, że na półkach sklepowych pojawiła się NOWA Palma, która ma aż 50% oleju palmowego w składzie i jak użyłam to ciastro jest dużo lepsze
W nowej Palmie z Palmy jest 50% tłuszczu Palmowego więc jest to pierwszy tego typu produkt na polskim rynku.
Usuńmoja ulubiona margaryna. do wypieków używam tylko i wyłącznie jej:)
OdpowiedzUsuńkażda margaryna to trucizna. Każdy olej przerobiony na margarynę jest uwodorniony,zawiera trans, który zapycha nam żyły i sprzyja nowotworom! Brednie , że obniża cholesterol, a sztuczne witaminki A i D są nieprzyswajalne w temperaturze ciała człowieka. Skandynawia, Kanada i od 2018 roku USA zakazały margaryn, w USA są wycofywane przez 2 lata.
OdpowiedzUsuń