sobota, 10 listopada 2012

EkoŁukta

EkoŁukta - kolejna współpraca

Mleczarnia EkoŁukta Sp. z o.o. jest niedużym przedsiębiorstwem mleczarskim położonym pomiędzy Olsztynem, a Ostródą, na czystych terenach Warmii i Mazur. Pierwsza produkcja ruszyła tu pod koniec stycznia 2008 roku.
Mleczarnia EkoŁukta dysponuje certyfikatem ekożywności. Surowiec przetwarzany w tym zakładzie pochodzi wyłącznie z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych zlokalizowanych na czystych terenach Warmii i Mazur. Mleko ekologiczne z którego wytwarza się produkty z logo EkoŁukta nie zawiera zanieczyszczeń GMO ani pozostałości pestycydów. W procesie produkcji nie są stosowane barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje powlekające itp. Produkty wytwarzane są wyłącznie ze składników naturalnych. Cały proces technologiczny, począwszy od hodowli i żywienia krów, poprzez transport mleka, produkcję i pakowanie, skończywszy na jego sprzedaży, jest pod ścisłą kontrolą.
Cała produkcja wyrobów EkoŁukta odbywa się tradycyjnymi metodami. Większość czynności takich jak nalewanie, formowanie i prasowanie masy serowej, krojenie twarogu, formowanie masła, oraz pakowanie wszystkich produktów, wykonuje się ręcznie. Technologia wytwarzania oraz wysoka jakość biologiczna surowca powodują, że produkty mają wyższą wartość odżywczą, większą zawartość składników mineralnych, zwłaszcza mikroelementów oraz witamin.
W ofercie firmy EkoŁukta znajdują się Twaróg wiejski tłusty, półtłusty i chudy, które dzięki najwyższej jakości surowca, niższej kwasowości jego jak i produktu końcowego (w porównaniu z normą krajową) oraz ręcznej produkcji, wyróżniają się walorami tradycyjnego, wiejskiego twarogu. W ofercie dostępne są także: ser śmietankowy, serki smakowe, masło, śmietana 18% do sałatek i zup, mleko zsiadłe, mleko spożywcze, jogurty naturalne 3,8%, owocowe 3% z wsadem ekologicznie wyhodowanych owoców (zawartość min. 7%) oraz jogurty lekkie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz