wtorek, 27 listopada 2012

Karpatka

Składniki

ciasto

  • woda 1 szklanka
  • margaryna Palma z Murzynkiem 1 kostka
  • mąka 1 szklanka
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jaja 5 sztuk

krem

  • mleko 800 ml
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 1 niepełna szklanka
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • margaryna Palma z Murzynkiem 1 kostka

Sposób przyrządzenia

Wodę zagotować z margaryną i wsypywać powoli mąkę i sól. Ugotować gęstą papkę i ostudzić. Po ostudzeniu dodać proszek do pieczenia oraz wbijać po jednym jaju. Ubijać około 15 minut. Podzielić na pół. Blaszkę wysmarować masłem wylać 1 połowę ciasta i piec w gorącym piekarniku około 15 minut. Tak samo uczynić z drugą częścią ciasta.

Budyń ugotować na mleku z cukrem, według przepisu na opakowaniu, używając 800 ml mleka.


Margarynę utrzeć  i kłaść do niej po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Masę wyłożyć na jeden płat ciasta i przykryć drugim.
 

4 komentarze:

  1. Odd baaardzo dawna chodzi za mną taka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc nie ma na co czekać, tylko pichcić :)

      Usuń
  2. No mi nie wyszlo... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko , a co się stało, co konkretnie nie wyszło?

      Usuń