do słoja
- ogórki 8 kg
- marchewka 1 kg
- cebula 1 kg
- kapusta 1 kg
zalewa
- woda 3 szklanki
- ocet 0,5 litra
- cukier 1/2 szklanki
na słój
- ziele angielskie 3 ziarna
- liście laurowe 2 liście
- gorczyca 3 łyżeczki
Sposób przyrządzenia
Ogórki obrać i pokroić w plastry. Posolić. Cebulę pokroić w piórka, osolić. Kapustę posiekać drobno, osolić. Wszystko powinno stać w osobnych misach przez 4 godziny. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty, odcedzić. Ogórki i całą resztę odcedzić, wymieszać razem i wkładać do słojów. Zalać zalewą i gotować 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz