kluski
sos
- wieprzowina 1 kg
- cebula 2 sztuki
- papryka czerwona
- koncentrat pomidorowy 1/2 łyżeczki
- mąka 2 łyżki
- sól 0,25 łyżeczki
- pieprz czarny mielony 3 szczypty
- kostka bulionowa 1 sztuka
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki należy obrać, ugotować w lekko
osolonej wodzie. Ziemniaki po wystudzeniu przepuścić przez praskę.
Następnie dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić masę na kluski. Z masy
odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki, spłaszczać je i robić nich wgłębienie palcem. Tak przygotowane kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso podsmażyć na oliwie. Wrzucić do garnka. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa. Całość ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na oleju. Dodać ją do mięsa wraz z kostką bulionową oraz koncentratem . Całość podgotować przez kilka minut, tuż przed końcem gotowania zagęścić zawiesiną z mąki, dodać zioła. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso podsmażyć na oliwie. Wrzucić do garnka. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa. Całość ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na oleju. Dodać ją do mięsa wraz z kostką bulionową oraz koncentratem . Całość podgotować przez kilka minut, tuż przed końcem gotowania zagęścić zawiesiną z mąki, dodać zioła. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz