niedziela, 4 listopada 2012

Gulasz w sosie ketchupowym


Składniki

  • łopatka bez kości 70 dag
  • sól 1 łyżeczka
  • papryka czerwona mielona 1 łyżeczka
  • liść laurowy 1 liść (np. NMR)
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • cebula 1 sztuka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • papryka chili mielona 1/2 łyżeczki
  • ketchup 3 łyżki
  • słodka papryka 1 łyżeczka (np. Marsyl)

Sposób przyrządzenia

Mięso pokroić w średnią kostkę. Cebulę obrać i pokroić w grubsze plastry. Ziołą wymieszać w miseczce. Rękaw do pieczenia szczelnie zawiązać z jednej strony. Wrzucić do niego mięso, przyprawy i cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Ketchup wylać na mięso. Szczelnie zawiązać tak aby sos nie wyciekał. Delikatnie obracając woreczek rozprowadzić przyprawy i ketchup po całym mięsie. Wstawić do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz