Składniki
- mąka 3 szklanki
- cukier 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka (np. Marsyl)
- margaryna 1 kostka
- jajka 2 sztuki
- jabłka 2 kg
- cynamon 2 łyżeczki
do jabłek
- cukier 0.5 szklanki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia
Składniki na ciasto połączyć na stolnicy i dobrze zagnieść. Wyrobić ciasto.
1/3 ciasta włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć
na blasze. Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, zasmażyć z cukrem i
cynamonem na złoty kolor. Dodać mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszać.
Wyłożyć na ciasto. Ciasto z zamrażarki wyjąć i na tarce o grubych
oczkach zetrzeć na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po ostygnięciu posypać pudrem.
delicje :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakowała, kruszonka wyszła niezwykle krucha i delikatna, tak jak lubię :) z sorbetem malnowym z grycana otrzymałam smak niezwykły. Dziękuje za przepis!
OdpowiedzUsuń