czwartek, 8 listopada 2012

Szarlotka z kruszonką




Składniki

  • mąka 3 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka (np. Marsyl)
  • margaryna 1 kostka
  • jajka 2 sztuki
  • jabłka 2 kg
  • cynamon 2 łyżeczki

do jabłek

  • cukier 0.5 szklanki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia

Składniki na ciasto połączyć na stolnicy i dobrze zagnieść. Wyrobić ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blasze. Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, zasmażyć z cukrem i cynamonem na złoty kolor. Dodać mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Ciasto z zamrażarki wyjąć i na tarce o grubych oczkach zetrzeć na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po ostygnięciu posypać pudrem.

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi smakowała, kruszonka wyszła niezwykle krucha i delikatna, tak jak lubię :) z sorbetem malnowym z grycana otrzymałam smak niezwykły. Dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń