czwartek, 1 listopada 2012

Zupa grzybowa


Składniki

  • grzyby świeże (borowików lub inne, jakimi dysponujemy) 30 dag
  • grzyby suszone 10 dag
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 1 kawałek
  • cebula 1 główka
  • mąka 2 łyżki
  • śmietana 1 kubek
  • woda 1/2 szklanki
  • ziele angielskie 2 ziarna (np. Marsyl)
  • liść laurowy 2 listki (użułam liści od NMR)
  • makaron 15 dag (Bartolini krajanka)
  • vegeta 1,5 łyżki

Sposób przyrządzenia

Grzyby umyć i pokroić, wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną marchew i pietruszkę. Suszone grzyby również wrzucić do garnka. Dodać ziele i liść laurowy. Zalać wodą i gotować 30 minut. Wyjąć suszone grzyby i pokroić w paseczki. Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodać do niej suszone grzyby. Całość wrzucić do gotującej się zupy. Gotować jeszcze 15 minut. Mąkę rozpuścić w wodzie i wlać do zupy, mieszać. Dodać vegetę i śmietanę. Wymieszać i zdjąć z ognia. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerze i zalać zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz