Składniki
- grzyby świeże (borowików lub inne, jakimi dysponujemy) 30 dag
- grzyby suszone 10 dag
- marchewka 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- seler 1 kawałek
- cebula 1 główka
- mąka 2 łyżki
- śmietana 1 kubek
- woda 1/2 szklanki
- ziele angielskie 2 ziarna (np. Marsyl)
- liść laurowy 2 listki (użułam liści od NMR)
- makaron 15 dag (Bartolini krajanka)
- vegeta 1,5 łyżki
Sposób przyrządzenia
Grzyby umyć i pokroić, wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną marchew i pietruszkę. Suszone grzyby również wrzucić do garnka. Dodać ziele i liść laurowy. Zalać wodą i gotować 30 minut. Wyjąć suszone grzyby i pokroić w paseczki. Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodać do niej suszone grzyby. Całość wrzucić do gotującej się zupy. Gotować jeszcze 15 minut. Mąkę rozpuścić w wodzie i wlać do zupy, mieszać. Dodać vegetę i śmietanę. Wymieszać i zdjąć z ognia. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerze i zalać zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz