niedziela, 25 listopada 2012

Kulki ziemniaczane

Składniki:
50 dag ziemniaków
2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków NMR
1 jajko 
1 łyżka mąki
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę lub dobrze ubić tłuczkiem. Ostudzić. Wbić jajko i wsypać mąkę oraz przyprawę. Dobrze wymieszać. Z porcji ziemniaków formować kulki i obtaczać w bułce. Smażyć na patelni lub na głębszym tłuszczu. Po usmażeniu układać na papierze aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe ! Najlepiej jest robić mniejsze kuleczki, wtedy będą ładnie zarumienione z każdej strony. Ja zrobiłam większe i smażyłam na patelni, dlatego widoczne są białe paski.

1 komentarz: