Składniki
- mąka 2 szklanki
- margaryna 4 dag
- mleko 1/2 szklanki
- jajo 1 całe
- sól 1/2 łyżeczki
- drożdże 4 dag
- pieczarki 15 dag
- szynka 3 plastry
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- cebula 1/2 główki
- majeranek 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Drożdże rozpuścić w mleku. Na stolnice wysypać
mąkę i wlać drożdże oraz dodać resztę składników, dokładnie wyrobić
ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić i zeszklić na
patelni, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć 10 minut. Ciasto
wyłożyć do okrągłej formy i posmarować koncentratem, na to wyłożyć
cebulę i pieczarki. Na wierch położyć pokrojoną w paski szynkę. Posypać
majerankiem, oregano. Piec 25 minut w temperaturze 170
stopni. Posypać startym żółtym serem i piec jeszcze 5 minut. Polać ketchupem i sosem czosnkowym. Ja użyłam sosów Develey, które wzbogaciły znacznie smak pizzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz