Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 10 dag tłustego boczku
- 1/2 litra bulionu wołowego (może być z kostki)
- 250 ml czerwonego wina
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka mąki
- zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (czosnek, papryka, tymianek, imbir, płatki chili)
Wykonanie:
Wołowinę
myjemy i kroimy w kostkę wraz z boczkiem. Mięsa podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie
przekładamy je do garnka, zalewamy bulionem wołowym (może być z kostki)
oraz czerwonym winem. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w plastry ( ja pokroiłam na krążki), dodajemy do mięsa.
Po godzinie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, dodajemy przyprawy Kamis - czosnek oraz słodką paprykę. Gotujemy przez kolejne dwadzieścia minut.
Pod sam koniec gotowania dodajemy cienkie paski papryki, doprawiamy pozostałymi przyprawami - tymianek i imbir - i dusimy jeszcze przez dziesięć minut.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w plastry ( ja pokroiłam na krążki), dodajemy do mięsa.
Po godzinie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, dodajemy przyprawy Kamis - czosnek oraz słodką paprykę. Gotujemy przez kolejne dwadzieścia minut.
Pod sam koniec gotowania dodajemy cienkie paski papryki, doprawiamy pozostałymi przyprawami - tymianek i imbir - i dusimy jeszcze przez dziesięć minut.
Na
koniec dodajemy do smaku płatki chili. Ja użyłam kilka płatków. Nie należy dodawać całej porcji
płatków, ponieważ sos będzie diabelsko pikantny. Oczywiście jeśli ktoś
takie potrawy uwielbia to śmiało można sypać :) Gulasz
zagęszczamy łyżeczką mąki z 1/4 szklanki wody.
Mięso jest kruche i ma wspaniały smak. Dobór przypraw do tej potrawy jest idealny.
Kulinarne Inspiracje Kamis otrzymałam do testowania od portalu Urodaizdrowie.pl .
Mięso jest kruche i ma wspaniały smak. Dobór przypraw do tej potrawy jest idealny.
Kulinarne Inspiracje Kamis otrzymałam do testowania od portalu Urodaizdrowie.pl .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz