piątek, 2 listopada 2012

Śmietankowo kakaowy przysmak


Składniki:

• 5 dużych jaj
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli


Krem
  •  500 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • słoik dżemu wiśniowego
  • wiśnie (mogą być z kompotu)

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia przesiać do miseczki przez sitko. Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z cukrami. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Każdą część ciasta upiec osobno w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 20-25 minut. 
Śmietanę ubić z cukrem . Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Dodać do masy śmietanowej. 
Białą część biszkoptu posmarować dżemem , na to nałożyć część masy śmietanowej. Przykryć ciemnym biszkoptem. Posmarować go dżemem i masą śmietanową. Przykryć jasnym biszkoptem. Całość posmarować masą śmietanową i udekorować wiśniami.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, szczególnie z tą wisienką :)

    OdpowiedzUsuń