Składniki:
• 5 dużych jaj
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli
Krem
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- słoik dżemu wiśniowego
- wiśnie (mogą być z kompotu)
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Oba
rodzaje mąki, proszek do pieczenia przesiać do miseczki przez
sitko. Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z cukrami. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka.
Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z
dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie
wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której
dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Każdą część ciasta upiec osobno w temperaturze 170 – 180
stopni C przez 20-25 minut.
Śmietanę ubić z cukrem . Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Dodać do masy śmietanowej.
Białą część biszkoptu posmarować dżemem , na to nałożyć część masy śmietanowej. Przykryć ciemnym biszkoptem. Posmarować go dżemem i masą śmietanową. Przykryć jasnym biszkoptem. Całość posmarować masą śmietanową i udekorować wiśniami.
Wygląda bardzo apetycznie, szczególnie z tą wisienką :)
OdpowiedzUsuń