Składniki
ciasto
- mąka żytnia razowa 2 szklanki (np. Młyny Stoisław)
- margaryna 1/2 kostki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- jajko 1 sztuka
- sól 1/2 łyżeczki
nadzienie
- roszponka opakowanie Fit&Easy lub 10 dag
- pomidor 1 sztuka
- ser mozzarella 1 kula
- cebula 1/2 sztuki
pesto
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki (użyłam koncentratu z Ogródka Dziadunia)
- bazylia 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Składniki ciasta dobrze zagnieść. Ciasto
wyłożyć do naczynia żaroodpornego, brzegi naczynia również wylepić
ciastem, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec
15 minut w temperaturze 170 stopni. Zrobić pesto mieszając oregano i
bazylię z koncentratem pomidorowym. Wysmarować ciasto. Na tym układać
umytą i osuszoną sałatę. Pomidory pokrojone w plastry ułożyć na sałacie,
posypać drobniutko pokrojoną cebulę. Doprawić solą. Wstawić ponownie do
piekarnika na 15 minut. Ser pokroić w plasterki i wyłożyć na
pomidorach. Piec do rozpuszczenia się sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz