poniedziałek, 19 listopada 2012

Drożdżowe bułeczki z "ruskim" nadzieniem

Składniki:
Ciasto:
  • 250 l mleka
  • 30g drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej ( 2000 Młyny Stoisław)
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 jajko

Nadzienie:
  • 60 dag obranych ziemniaków
  • 30 dag twarogu tłustego Ekołukta
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków NMR
Wykonanie:
Letnie mleko wymieszać z drożdżami i pół szklanki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Dodać  pozostałe składniki i roztopioną margarynę. Ciasto bardzo dobrze wyrobić i odstawić w cieple aż podwoi swoją objętość. Ziemniaki ugotować i wraz z serem przecisnąć przez praskę lub zmielić. Cebulę zarumienić na oleju i dodać do ziemniaków i sera. Dodać przyprawy. Przyprawa od NMR jest ostrzejsza, więc można nie dodawać dużo pieprzu jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnice i przełożyć kilka razy aby pozbyć się pęcherzyków. Rozwałkować i wycinać kółka. Naciąć w 4 miejscach, wyłożyć porcję farszu i zawijać ciasto, by powstały jakby bułeczkowe róże. Posmarować rozbełtanym jajkiem, układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam papier SAGA) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35-40 minut do zarumienienia bułeczek.

1 komentarz: