Informacje producenta:
Marka Old Poland to polskie sery długodojrzewające, tworzone przez niezwykle doświadczonych serowarów Spółdzielczej Mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego. To jedyne krajowe produkty, które skutecznie rywalizują z importowanymi o miejsce na sklepowych półkach i na naszych stołach. Źródeł ich sukcesu jest kilka: mleko o doskonałej jakości, kreatywność, doświadczenie i pasja tworzących je ludzi, cierpliwość i staranność podczas procesu pielęgnowania i dojrzewania oraz umiejętność docierania do konsumentów. Wyróżnia je także „sucha skórka”, ukłon wobec najlepszych tradycji, zgodnie z którymi dojrzewającemu serowi pozwala się oddychać. Pełne portfolio to obecnie Bursztyn, Rubin, Szafir, Grand Radamer (szlachetna odmiana pierwszego krajowego sera z oczkami) i Grand Gouda.
Szafir ma dominujący kremowy posmak śmietany i łatwość, z jaką poddaje się jedzącemu. Ma on wrażenie nie tylko głębokości smaku, ale również aksamitnej faktury. Sprawia to, że chociaż Szafir powstaje z mleka krowiego, można porównać go pod tym względem z najlepszymi serami owczymi. Z upływem czasu, nabiera charakteru, staje się gęsty i wypełniający. Aromatem przypomina najpierw świeże mango, nieco później pojawia się przyjemne podobieństwo do zsiadłego mleka.
Premiera produktu odbyła się 27 marca w warszawskiej restauracji Atelier Amaro.
Ser dostępny w dobrych sklepach spożywczych i w delikatesach.
W hurtowaniach dostępny w cenie ok 29 zł za kg
Na stronie Old Poland znajdziemy wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem serów.
O wysokiej jakości produkowanych serów świadczyć może ich wysoka sprzedaż, o której można przeczytać w tym artykule : Sukces Old Poland na gdańskim Jarmarku
Moja opinia:
Ser o wyjątkowym owocowym aromacie. Cieszę się, że mogłam go spróbować. Smak wyborny, wytrawny i inny niż pozostałe sery, które do tej pory miałam okazję spróbować. Można pogratulować autorowi receptury za pomysł przy produkcji tego sera, gdzie zastosowano drożdże winiarskie. Dzięki nim ser zyskał wytrawność i pogłębiony smak. Przy przygotowywaniu potraw byłam bardzo zadowolona ze smaku oraz aromatu. Podczas rozpuszczania nie wydobywało się tyle tłuszczu ile podczas topienia innych serów. Ser pakowany jest w opakowania wielokrotnego otwierania i zamykania dzięki temu nie wysycha.
Potrawy jakie przygotowałam z użyciem sera Szafir:
Pycha ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry,delikatny,ale zarazem wyrazisty smak...
OdpowiedzUsuń