poniedziałek, 3 grudnia 2012

Ryba po grecku

Składniki:

  • 4 filety rybne
  • sok z cytryny
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebulę
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru, soli i pieprzu
  • zioła
Wykonanie:
Filety umyć, osączyć, skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą soli i pieprzu oraz ziołami. Odstawić na pół godziny a następnie upiec w piekarniku.
Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Włożyć do garnka, podlać wodą, wrzucić liście laurowe, pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Powstały sos powinien być gęsty i słodko-kwaśny. Zalać nim rybę.

1 komentarz: