- 4 filety rybne
- sok z cytryny
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebulę
- 2 liście laurowe
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru, soli i pieprzu
- zioła
Wykonanie:
Filety umyć, osączyć, skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą soli i pieprzu oraz ziołami. Odstawić na pół godziny a następnie upiec w piekarniku.
Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Włożyć do garnka, podlać wodą, wrzucić liście laurowe, pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Powstały sos powinien być gęsty i słodko-kwaśny. Zalać nim rybę.
U mnie królowała w zeszłym tygodniu, pycha. ;)
OdpowiedzUsuń