sobota, 8 grudnia 2012

Gęsta zupa z fasoli i włoskiej kapusty

Składniki:

  • 25 dag białej drobnej fasoli (użyłam fasoli od Haliny)
  • 2 ziemniaki 
  • listek laurowy
  • 1/2 główki małej kapusty włoskiej 
  • 1/4 bulwy selera
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na całą noc. Odcedzić, wlać świeżą wodę, włożyć listek laurowy (np. NMR) oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż fasola będzie miękka. Ponownie odcedzić, zachowując wywar. Połowę fasoli zostawić w całości a połowę rozgnieść widelcem lub zmiksować. Kapustę pokroić w cienkie paski. Obraną marchewkę pokroić w talarki, seler w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Na małym ogniu zeszklić cebulę. Dodać kapustę, czosnek, szczyptę chili, słodką paprykę, tymianek i cząber - mieszając krótko przesmażyć. Przełożyć do garnka. Wlać bulion, 1-2 szklanki wody z gotowanej fasoli i pomidory. Posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 30 minut. Dodać fasolę (całą i zmiksowaną), gotować parę minut.

3 komentarze:

  1. Idealna gdy tak zimno na dworze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym talerzyk takiej zupki :)

    Obserwuję i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń