- 25 dag makaronu
- sól
- 20 dag mortadeli
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki małych cebulek w occie
- 1 papryka
- 1 puszka zielonego groszku
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mała cebula
- sól i pieprz
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 3 łyżki oleju
- 5 ml śmietany
Przyrządzenie:
- Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zahartować i odcedzić. Wymieszać z łyżeczką oleju żeby się nie skleił.
- Pokroić mortadelę na drobne paseczki, ogórki na małe plasterki i wymieszać z kaparami, cebulką z octu i makaronem.
- Paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić w drobne paski i zmieszać z sałatką. Dodać zielony groszek.
- Z drobno posiekanej cebuli, soli, musztardy, octu, pieprzu, oleju i sosu tabasco przyrządzić pikantny sos sałatkowy. Podprawić śmietaną.
- Polać nim sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz