czwartek, 2 sierpnia 2012

Sałatka makaronowa

Składniki:

  • 25 dag makaronu
  • sól
  • 20 dag mortadeli
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki małych cebulek w occie
  • 1 papryka
  • 1 puszka zielonego groszku
Sos:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 3 łyżki oleju
  • 5 ml śmietany
Przyrządzenie:
  1. Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zahartować i odcedzić. Wymieszać z łyżeczką oleju żeby się nie skleił.
  2. Pokroić mortadelę na drobne paseczki, ogórki na małe plasterki i wymieszać z kaparami, cebulką z octu i makaronem.
  3. Paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić w drobne paski i zmieszać z sałatką. Dodać zielony groszek.
  4. Z drobno posiekanej cebuli, soli, musztardy, octu, pieprzu, oleju i sosu tabasco przyrządzić pikantny sos sałatkowy. Podprawić śmietaną.
  5. Polać nim sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz