Ciasto
- 25 dag mąki
- 12,5 dag masła
- sól
Nadzienie:
- 1 łyżka oleju
- 12,5 dag chudego boczku
- 80 dag porów
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietany
- 100 ml mleka
- 4 jaja
- sól i pieprz
Przyrządzenie:
- Mąkę wysypać do miski, dodać kawałki masła oraz sól i dobrze wyrobić. Dodać 2-3 łyżki wody i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut.
- Na patelnię wlać łyżkę oleju, podsmażyć w nim pokrojony w kostkę boczek. Dodać pory pokrojone w cienkie paseczki i poddusić. Dodać mąkę i doprawić.
- Rozwałkować ciasto i przełożyć je do formy o średnicy ok. 28 cm, ponakłuwać widelcem.
- Masę z porów rozłożyć równomiernie na cieście.
- Mleko, śmietanę, jaja, sól i pieprz rozbełtać razem i polać nimi pory.
- Piec 40 minut w temperaturze 225 stopni.
Ale pyszności, muszę sobie kupić naczynie do tarty, widziałam nowy pomysł Pascala na tartę, pewnie równie dobra jak Twoja:)
OdpowiedzUsuńA ja pomysłu Pascala nie widziałam, ale chętnie bym wypróbowała przepis :) Moja tarta do tary Pascala pewnie się nie umywa, ale zapewniam, że jest bardzo smaczna :)
Usuń