niedziela, 5 sierpnia 2012

Tarta z porami

Składniki:

Ciasto
  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • sól
Nadzienie:
  • 1 łyżka oleju
  • 12,5 dag chudego boczku
  • 80 dag porów
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • 4 jaja 
  • sól i pieprz
Przyrządzenie:

  1. Mąkę wysypać do miski, dodać kawałki masła oraz sól i dobrze wyrobić. Dodać 2-3 łyżki wody i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut.
  2. Na patelnię wlać  łyżkę oleju, podsmażyć w nim pokrojony w kostkę boczek. Dodać pory pokrojone w cienkie paseczki i poddusić. Dodać mąkę i doprawić.
  3. Rozwałkować ciasto i przełożyć je do formy o średnicy ok. 28 cm, ponakłuwać widelcem.
  4. Masę z porów rozłożyć równomiernie na cieście.
  5. Mleko, śmietanę, jaja, sól i pieprz rozbełtać razem i polać nimi pory.
  6. Piec 40 minut w temperaturze 225 stopni.

2 komentarze:

  1. Ale pyszności, muszę sobie kupić naczynie do tarty, widziałam nowy pomysł Pascala na tartę, pewnie równie dobra jak Twoja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja pomysłu Pascala nie widziałam, ale chętnie bym wypróbowała przepis :) Moja tarta do tary Pascala pewnie się nie umywa, ale zapewniam, że jest bardzo smaczna :)

      Usuń