- 4 bułki
- 40 dag filetów z dorsza
- szczypta soli
- 1 pęczek pietruszki
- 2 jajka
- 3 dag mąki
- 3 dag masła
- 2 łyżki stołowe kaparów
- pół cytryny
- sos worcester
Przyrządzenie:
- Bułkę pokroić, zalać wodą gorącą. Następnie wodę odcisnąć.
- Dorsza pokroić w większe kawałki, zalać małą ilością wody i dusić przez 15 minut. Rybę odcedzić a wywar odstawić.
- Bułkę wymieszać z jajami i kawałkami ryby na jednolitą masę, dodać sól i pietruszkę.
- Nastawić wodę w dużym garnku, zagotować i posolić.
- Uformowane klopsy kłaść na wrzącą wodę i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Ułożyć na półmisku i odstawić w ciepłe miejsce.
- Mąkę i masło rozgnieść widelcem. w niewielkim naczyniu podgrzać wywar z ryby, dodać rozgniecione masło i zagotować stale mieszając. Dodać kapary. Sos przyprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym oraz sosem worcester. Klopsy polać sosem. Od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz