Składniki:
- 1 mały dorsz
- 1 mały szczupak
- 2 pory (biała część)
- 2 małe ziemniaki
- 1 pęczek pietruszki
- 2 dag masła
- 3 łyżki stołowe słodkiej śmietany
- 1 żółtko
- sól i pieprz
Przyrządzenie:
- Ryby wypatroszyć i również starannie wymyć pod bieżącą wodą.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, por oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski.
- Masło roztopić na patelni, nie rumienić, dodać pora i ciągle mieszając odparować. Następnie zalać litrem gorącej wody, przyprawić i zagotować.
- Dodać ryby, ziemniaki w kostkach oraz opłukaną pietruszkę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.Wyjąć ryby z zupy i dokładnie wyfiletować, pokroić na małe kawałki i odstawić.
- Zupę przetrzeć przez sito i ponownie zagotować., zaciągnąć śmietana oraz roztrzepanym żółtkiem, przyprawić do smaku. Dodać kawałki ryb, podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Posypać posiekaną pietruszką i od razu podawać.
Bardzo lubię zupę rybną:) Ja robię z dodatkiem koperku:)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem tak zrobię, z dodatkiem koperku :)
Usuń