- 8 dag chudego boczku
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 8 dag szynki
- 50 dag pomidorów
- 1 seler naciowy
- 2 ziemniaki
- bazylia, tymianek, oregano
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- 1 żółtko
- 1 pęczek pietruszki
Przyrządzenie:
- Boczek oraz szynkę pokroić w kostkę.
- Cebulę i pietruszkę drobno posiekać.
- Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Pokroić na małe kawałki.
- łodygę selera dobrze oczyścić, opłukać i pokroić na małe plasterki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Rozgrzać oliwę w dużym garnku, usmażyć na złoty kolor boczek, cebulę, szynkę i poddusić. Dodać pomidory, seler, ziemniaki i poddusić.
- Zalać 1 litrem wrzątku, przyprawić sporą ilością ziół i gotować 30 minut na wolnym ogniu.
- Żółtko rozkłócić odrobiną zupy. Zdjąć zupę z ognia i zaciągnąć mocno rozbełtanym żółtkiem.
- Posypać posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz