- 10 łyżek mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki margaryny
- 5 dag żółtego sera
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 4 pomidory
- sól
Przyrządzenie:
- Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z żółtkami i mąką, doprawić szczyptą soli, a następnie połączyć z pianą ubitą z białek, tak aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na zakończenie wsypać natkę lub koperek.
- Drewnianą łyżką maczaną każdorazowo we wrzątku formować kluski i kłaść je na gotującą się, osoloną wodę. Gdy kluski wypłyną, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i chwilę pogotować. Odcedzić.
- Kluski podawać przybrane pomidorami i posypane startym żółtym serem.
Bardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń