Składniki:
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 1 l wody
- 10 dag cukru
- 1 mały melon
- 1 grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 2 papryki czerwone marynowane
- 2 papryki zielone marynowane
- 15 dag pieczarek
- 10 dag krewetek
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 10 dag czarnych oliwek
Przygotowanie:
- Ananasa pokroić w małą kostkę, melon i pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Obranego grejpfruta sparzyć, usunąć błonkę i pokroić w kostkę.
- Papryki odsączyć i pokroić w cienkie paseczki.
- Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić.
- Z soku z cytryny, drobno pokrojonej cebuli, soli, pieprzu i oliwy z oliwek zrobić sos sałatkowy.
- Do dużej salaterki włożyć owoce, krewetki, pieczarki i paprykę.
- Polać sosem sałatkę i dokładnie wymieszać. Na wierzch wrzucić oliwki.
- Wstawić na 30 minut do lodówki, rozłożyć na talerze, posypać papryką i serwować na zimno.
to moje klimaty sałatkowe:)
OdpowiedzUsuńBędę mieć to na uwadze i w przyszłości skomponuje coś podobnego :)
Usuń