- 2 torebki białego ryżu Britta
- 3 łyżki suszonych buraczków Marsyl
- 30 dag piersi kurczaka
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- zioła prowansalskie
- duży kubek śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wsypując suszone buraczki.
- Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Pieczarki wyczyścić i pokroić w plasterki. Poddusić razem na patelni przez ok. 10 minut.
- Do cebuli i pieczarek wrzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Przyprawić ziołami, pieprzem i solą do smaku i dusić ok 20 minut.
- Wlać pół szklanki wody, podgotować kilka minut.
- Mąkę rozpuścić w pół szklanki wody i zagęścić nią sos. Wymieszać żeby nie było grudek, zmniejszyć ogień i wlewać powoli śmietanę, ciągle mieszając.
- Ryż odsączyć wyłożyć na talerz i polać sosem.
Ryż biały marki Britta
Ryż sprowadzany aż z Ameryki Południowej, uprawiany na ekologicznych czystych terenach. Ryż posiada śnieżnobiały kolor i wspaniały aromat.
Zastosowanie:
Znakomity do przygotowania dań kuchni tradycyjnej i egzotycznej. Polecany także do sałatek, przystawek i słodkich deserów.
Producent:
Sawex Food
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1440 kJ / 344 kcal
Białko: 6,7 g
Węglowodany: 78,9 g
Tłuszcz: 0,7 g
Białko: 6,7 g
Węglowodany: 78,9 g
Tłuszcz: 0,7 g
Cena: 2,89 zł - 4,99 zł
Opinia:
Chyba najczęściej używany ryż do przygotowania potraw. Zwykle w wersji białej, dzięki współpracy odkryłam, że ryż ten można zabarwiać, aby nadać potrawom oryginalny i zachwycający wygląd.
Do uzyskania koloru czerwonego ryżu użyłam suszonych buraczków marki Marsyl. Można oczywiście użyć do tego świeżego buraka, pokrojonego w plastry. Ryż w torebkach należy uciskać łyżką podczas gotowania, aby nadać mu jednolity kolor.
Zieloną barwę nada mu zmiksowana pietruszka lub szpinak.
Różowo- pomarańczową barwę uzyska się dzięki soku pomidorowemu.
Kolor fioletowy otrzymamy za pomocą czerwonej kapusty wrzuconej do garnka wraz z ryżem.
Niebieską barwę ryżu otrzymamy gotując go wraz z czarnymi jagodami.
Potrawy podawane na bazie ryżu mogą zachwycać głównie sposobem w jaki się je podaje, dlatego zachęcam do barwienia ryżu. Zmiana barwy nie zmienia smaku ryżu. Bez wysiłku możemy zachwycić oko naszych gości i domowników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz