niedziela, 26 sierpnia 2012

Czerwona ryżowa wyspa na śmietanowym morzu

Składniki:

  • 2 torebki białego ryżu Britta
  • 3 łyżki suszonych buraczków Marsyl
  • 30 dag piersi kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie
  • duży kubek śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wsypując suszone buraczki. 
  2. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Pieczarki wyczyścić i pokroić w plasterki. Poddusić razem na patelni przez ok. 10 minut.
  3. Do cebuli i pieczarek wrzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Przyprawić ziołami, pieprzem i solą do smaku i dusić ok 20 minut. 
  4. Wlać pół szklanki wody, podgotować kilka minut. 
  5. Mąkę rozpuścić w pół szklanki wody i zagęścić nią sos. Wymieszać żeby nie było grudek, zmniejszyć ogień i wlewać powoli śmietanę, ciągle mieszając. 
  6. Ryż odsączyć wyłożyć na talerz i polać sosem.


Ryż biały marki Britta
Ryż sprowadzany aż z Ameryki Południowej, uprawiany na ekologicznych czystych terenach. Ryż posiada śnieżnobiały kolor i wspaniały aromat. 

Zastosowanie:
Znakomity do przygotowania dań kuchni tradycyjnej i egzotycznej. Polecany także do sałatek, przystawek i słodkich deserów.

Producent:
Sawex Food

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1440 kJ / 344 kcal
Białko: 6,7 g
Węglowodany: 78,9 g
Tłuszcz: 0,7 g

Cena: 2,89 zł - 4,99 zł

Opinia:
Chyba najczęściej używany ryż do przygotowania potraw. Zwykle w wersji białej, dzięki współpracy odkryłam, że ryż ten można zabarwiać, aby nadać potrawom oryginalny i zachwycający wygląd.
Do uzyskania koloru czerwonego ryżu użyłam suszonych buraczków marki Marsyl. Można oczywiście użyć do tego świeżego buraka, pokrojonego w plastry. Ryż w torebkach należy uciskać łyżką podczas gotowania, aby nadać mu jednolity kolor.
Zieloną barwę nada mu zmiksowana pietruszka lub szpinak.
Różowo- pomarańczową barwę uzyska się dzięki soku pomidorowemu.
Kolor fioletowy otrzymamy za pomocą czerwonej kapusty wrzuconej do garnka wraz z ryżem.
Niebieską barwę ryżu otrzymamy gotując go wraz z czarnymi jagodami.

Potrawy podawane na bazie ryżu mogą zachwycać głównie sposobem w jaki się je podaje, dlatego zachęcam do barwienia ryżu. Zmiana barwy nie zmienia smaku ryżu. Bez wysiłku możemy zachwycić oko naszych gości i domowników.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz