- 10 liści kapusty włoskiej
- szklanka ryżu
- 2,5 szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego
- 2 marchewki
- liść pora
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżki tymianku
- sól, pieprz
- 2 jajka
- kostka rosołowa
- łyżka mąki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyrządzenie
- Na rozgrzanym maśle (2 łyżki) zeszklić cebulę, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, a następnie ryż. Chwilę podsmażyć i zalać wywarem. Gotować, aż ryż wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić i połączyć z jajkami oraz posiekanym tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Liście kapusty sparzyć ostrożnie we wrzątku, skroić grubsze nerwy. Na liście nakładać porcje ryżowego farszu i zawijać. Liść pora również sparzyć i pociąć go na długie paski. Związać nimi paczuszki. Gotowe ułożyć w garnku, zalać osolonym wrzątkiem tak, aby je zakryć i gotować pod przykryciem ok. 20 min.
- Do rondla wlać 0,5 l wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Z masła (1 łyżka) i mąki przyrządzić zasmażkę i zaciągnąć nią pomidorowy sos. Polać nim gotowe danie.
zrobiłam to danie jest przyszne i bardzo polecam
OdpowiedzUsuń