niedziela, 8 lipca 2012

MARYNATY DO MIĘS

Korzenna ( do karkówki i żeberek)
Łyżkę miodu wymieszać z łyżką musztardy ziarnistej oraz łyżką ostrego ketchupu i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Dodać łyżeczkę cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Całość starannie utrzeć z 2-3 łyżkami oliwy. 

Sojowa (do polędwiczek wieprzowych, filetów z indyka i kurczaka)
2 łyżki ciemnego sosu sojowego wymieszać z łyżką octu balsamicznego, łyżeczką cukru i startym imbirem (kawałek wielkości orzecha włoskiego). 

Winna (do schabu, fileta z indyka, ryb i owoców morza)
100 ml wytrawnego białego wina wymieszać z łyżką igiełek rozmarynu (najlepiej świeżego), 1/2 łyżki Vegety i 3 łyżkami oliwy.

Diabelska (do skrzydełek, żeberek i steków wołowych)
Łyżkę płynnego miodu wymieszać z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, łyżeczką tabasco, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżkami oleju. Gdy powstanie gładka konsystencja dodać 2 łyżki płatków czosnku.

Ziołowa ( do kurczaka, szaszłyków z szynki i polędwiczek)
2 łyżeczki Vegety wymieszać z łyżką ziół prowansalskich, ząbkiem czosnku, łyżką octu winnego i 2 łyżkami oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz