Składniki:
- 4 młode buraczki
- 4 młode ziemniaki
- 30 dag mięsa
- seler
- pietruszka
- marchew
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liść laurowy
- ocet
- kostka rosołowa
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki śmietany
- koperek
- natka pietruszki
- jajko
Wykonanie:
Mięso umyć, wstawić do garnka, zalać 2 litrami wody zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Po 20 minutach dodać pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, marchew, kawałek selera i pietruszkę.Następnie dodać kostkę rosołową.Gotować do momentu gdy buraki będą miękkie. Przed końcem gotowania dodać kilka kropli octu oraz doprawić pieprzem i solą. Zagęścić 1 łyżką mąki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody. Przed wyłączeniem palnika dodać śmietanę, posiekany koperek i natkę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz