Placek ziemniaczany:
1 kg ziemniaków
3 łyżki mąki
1 jajko
1 cebula
sól i pieprz
szczypta kwasku cytrynowego
Sos:
50 dag łopatki wieprzowej bez kości
1 kostka rosołowa
1 kosteczka ostrej papryki (Knorr)
1 papryka czerwona
1 cebula
2 łyżki mąki
20 dag pieczarek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
śmietana
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajko, kwasek i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć duże placki na rozgrzanym oleju.
- Mięso umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z kostką rosołową. Wrzucić do rondelka.
- Pieczarki i cebulę pokroić w półplasterki.Podsmażyć na patelni. Dodać umytą i pokrojoną w paseczki paprykę.
- Całość wrzucić do rondelka z mięsem. Zalać wodą i dusić około 20 min aż mięso będzie miękkie. Dodać koncentrat i przyprawy.
- Pod koniec gotowania sos zagęścić rozpuszczoną w wodzie mąką. Sos powinien być dosyć gęsty.
- Podawać z plackiem polanym wewnątrz gęstą zawartością sosu i złożonym na pół. Wierzch polać sosem i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz