- 40 dag filetów z soli
- 1 l wody
- 0,5 l mleka
- 1 cytryna
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 2 grejpfruty
- 1 jabłko
- pół ogórka
- słoiczek marynowanych pieczarek
- 10 dag krewetek
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanego anyżku
- 1 łyżeczka śliwowicy
Przyrządzenie:
- Filety pokroić w dużą kostkę.
- Wodę, mleko, skórkę cytryny i liście laurowe wstawić na zimno do gotowania. Gotować 3 minuty, po czym przyprawić i dodać rybę. Gotować na wolnym ogniu 12 minut, uważać, by nie doprowadzić do wrzenia.
- Wyjąć ryby delikatnie cedzakiem, odłożyć do ocieknięcia.
- Grejpfruty przekroić na pół, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę.
- Umyty i nie obrany ogórek pokroić w cienkie plasterki, nie obrane jabłko pokroić na małe kawałki.
- Pieczarki odsączyć i pokroić na cienkie paseczki.
- Wszystkie składniki wymieszać wraz z krewetkami w dużej misce.
- Majonez z jogurtem, posiekanymi ziołami i śliwowicą dokładnie ubić, polać sałatkę i odstawić ją do schłodzenia.
wolę zdecydowanie tilapię ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
zapraszam na konkurs , który właśnie rozpoczął się na moim blogu. Do wygrania zestaw ceramicznych noży. Pozdrawiam i miłego wieczorku życzę.
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/07/konkurs-kolorowy.html