- 6 ziemniaków podobnej wielkości
- 60 dag pieczarek
- 1 łyżka stołowa tłuszczu roślinnego
- pietruszka
- majeranek
- 3 dag masła
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyć i oczyścić, pozostawić do obeschnięcia, następnie zawinąć w folię aluminiową. Położyć na blachę do ciast.
- Włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.
- W tym czasie umyć pieczarki, pokroić w cienkie plastry i lekko poddusić na tłuszczu roślinnym. Posypać drobno posiekanymi ziołami, jeszcze raz dobrze wymieszać i udusić.
- Wyciągnąć ziemniak z folii, rozpołowić i starannie wydrążyć łyżeczką. Do połówek ziemniaków włożyć nadzienie pieczarkowe, przybrać płatkiem masła i krótko zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Wyłożyć na półmisek, można podawać z zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz