piątek, 3 sierpnia 2012

Wołowina z warzywami

Składniki :
  • 80 dag polędwicy wołowej
  • sól i pieprz
  • 5 dag chudego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki czerwone
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 świeże pomidory
  • estragon
  • 2 listki szałwii
  • 200 ml białego wina
Przyrządzenie:
  1. Mięso posolić bardzo lekko, za to mocniej popieprzyć i dobrze natrzeć estraonem z każdej strony.
  2. Boczek pokroić w kostkę, a czosnek i cebulę drobno posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w podłużne paski. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
  3. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na gorącym oleju. Przy ostatnim obracaniu dodać boczek, czosnek i cebulę, paprykę i dobrze poddusić.
  4. Potem dodać pomidory i przecier, dobrze poddusić, podlać winem i przyprawić. Dusić jeszcze 10 minut pod przykryciem.
  5. Wyjąć mięso, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i podawać z powstałym sosem warzywnym.

2 komentarze:

  1. ten pomysł na tak podaną wołowine to strzał w dziesiątke na rodzinny obiad oł jeee!

    OdpowiedzUsuń