Składniki :
- 80 dag polędwicy wołowej
- sól i pieprz
- 5 dag chudego boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki zielone
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 świeże pomidory
- estragon
- 2 listki szałwii
- 200 ml białego wina
Przyrządzenie:
- Mięso posolić bardzo lekko, za to mocniej popieprzyć i dobrze natrzeć estraonem z każdej strony.
- Boczek pokroić w kostkę, a czosnek i cebulę drobno posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w podłużne paski. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
- Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na gorącym oleju. Przy ostatnim obracaniu dodać boczek, czosnek i cebulę, paprykę i dobrze poddusić.
- Potem dodać pomidory i przecier, dobrze poddusić, podlać winem i przyprawić. Dusić jeszcze 10 minut pod przykryciem.
- Wyjąć mięso, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i podawać z powstałym sosem warzywnym.
ten pomysł na tak podaną wołowine to strzał w dziesiątke na rodzinny obiad oł jeee!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń