poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Wątróbka w sosie pomarańczowym

Składniki:
  • 50 dag wątroby cielęcej
  • 2 łyżki mąki
  • 3 dag masła
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 2 pomarańcze
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki stołowe słodkiej śmietany
Przyrządzenie:
  1. Pomarańcze obrać, włożyć na chwilę do gorącej wody, usunąć białe skórki i podzielić na cząstki.
  2.  Wątrobę pokroić na 4 plastry, obtoczyć z każdej strony w mące.
  3. Roztopić masło na patelni, wątrobę krótko podsmażyć z obu stron, oprószyć dużą ilością ziół, a na końcu posolić. Ułożyć na talerzach i odstawić w ciepłe miejsce.
  4. Cząstki pomarańczy podgrzać na patelni, zalać sokiem pomarańczowym, doprawiając do smaku szczyptą cukru.
  5. Sos podbić mąką kukurydzianą oraz  uszlachetnić śmietaną.
  6. Wątrobę polać sosem.

2 komentarze:

  1. jaki fajny przepis takiej wątrobki jeszcze nie jadlam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze tak podanej nie jadłam. Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń