Składniki:
- 50 dag wątroby cielęcej
- 2 łyżki mąki
- 3 dag masła
- majeranek
- sól i pieprz
- 2 pomarańcze
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki stołowe słodkiej śmietany
Przyrządzenie:
- Pomarańcze obrać, włożyć na chwilę do gorącej wody, usunąć białe skórki i podzielić na cząstki.
- Wątrobę pokroić na 4 plastry, obtoczyć z każdej strony w mące.
- Roztopić masło na patelni, wątrobę krótko podsmażyć z obu stron, oprószyć dużą ilością ziół, a na końcu posolić. Ułożyć na talerzach i odstawić w ciepłe miejsce.
- Cząstki pomarańczy podgrzać na patelni, zalać sokiem pomarańczowym, doprawiając do smaku szczyptą cukru.
- Sos podbić mąką kukurydzianą oraz uszlachetnić śmietaną.
- Wątrobę polać sosem.
jaki fajny przepis takiej wątrobki jeszcze nie jadlam ;)
OdpowiedzUsuńjeszcze tak podanej nie jadłam. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuń