poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Sałatka z ryżem brązowym Britta

 Kolejny, otrzymany w ramach współpracy, ryż jaki wypróbowałam to Britta ryż brązowy.
Jest to najbardziej wartościowy ryż na świecie, ponieważ należy do jednych z najmniej przetwarzanych, dzięki czemu zachowuje więcej wartościowych składników odżywczych, witamin, błonnik oraz minerały. Jest zatem idealny dla amatorów pełnoziarnistych produktów i osób dbających o swoją kondycję i zdrowie.
Po ugotowaniu jest lekko kleisty i mniej słodki od ryżu białego.
Naturalny ryż brązowy marki Britta to produkt wysokiej jakości. Jest ceniony przez konsumentów preferujących dania wegetariańskie oraz przez osoby dbające o linię. Ziarna tego ryżu są  wolno trawione, dlatego pozostawiają uczucie sytości na długi czas.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1349 kJ / 322 kcal
Białko: 7,1 g
Węglowodany: 76,8 g
Tłuszcz: 1,9 g

Czas gotowania: 35 minut

Idealnie nadaje się do potraw warzywnych, mięsnych oraz dań z sosami, zarówno do dań tradycyjnych, jak i wyszukanych potraw. Ja znalazłam inne zastosowanie a mianowicie widziałam go jako główny składnik mojej sałatki.

Składniki:
  • 30 dag pieczarek
  • por
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • sól i pieprz
  • 5 ogórków konserwowych
  • pierś z kurczaka
Przygotowanie:
  • Pierś z kurczaka zagotować w osolonej wodzie. Wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Wrzucić do misy.
  • Por i ogórki pokroić drobno w plasterki. Składniki wraz z kukurydzą i ugotowanym, ostudzonym ryżem wsypać do misy.
  • Pieczarki zagotować, odsączyć i ostudzić. Drobno pokroić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i jeszcze raz dobrze wymieszać. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz