- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 4 pomidory
- 30 dag ryżu
- 2 cebule
- 10 dag oliwek
- 1 łyżeczka kaparów
- musztarda, sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- 50 ml białego wytrawnego wina
Przyrządzenie:
- Ryż zagotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Przelać ryż na sicie pod bieżącą zimną wodą, otrząsnąć i ostudzić.
- Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski.
- Cebulę pokroić w krążki a pomidory w ćwiartki.
- Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, dodać pokrojone na pół oliwki i kapary. Dobrze wymieszać.
- Przyrządzić pikantny sos z soku z cytryny, 3 łyżek oliwy, białego wina, szczypty soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki.
- Sałatkę polać sosem i na 30 minut przed podaniem schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz