czwartek, 2 sierpnia 2012

Sałatka cygańska

Składniki:

  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 4 pomidory
  • 30 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 10 dag oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • musztarda, sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
Przyrządzenie:
  1. Ryż zagotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Przelać ryż na sicie pod bieżącą zimną wodą, otrząsnąć i ostudzić.
  2. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski.
  3. Cebulę pokroić w krążki a pomidory w ćwiartki.
  4. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, dodać pokrojone na pół oliwki i kapary. Dobrze wymieszać.
  5. Przyrządzić pikantny sos z soku z cytryny, 3 łyżek oliwy, białego wina, szczypty soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki. 
  6. Sałatkę polać sosem i na 30 minut przed podaniem schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz