poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Faszerowane cukinie

Składniki:
  • 4 małe cukinie
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 6 dag cebuli
  • 30 dag pieczarek
  • 40 dag pomidorów
  • sól i pieprz
  • pietruszka
Przyrządzenie:
  1. Cukinie opłukać i przekroić wzdłuż. Wyją nieco miąższu z obu połówek. Wyjęty miąższ pokroić w drobną kostkę. Powierzchnie przecięcia i kostki skropić sokiem z cytryny.
  2. Wołowinę wyrobić z żółtkami i przyprawami na jednolitą masę i dodać do niej miąższ z cukinii. Wymieszać i napełniać ta masą połówki cukinii.
  3. Pieczarki dokładnie opłukać i oczyścić. Pokroić w cienkie plasterki.
  4. Pomidora pokroić w plastry. Udekorować nimi farsz ułożony na cukiniach dodając kilka plasterków pieczarek.
  5. Pozostałe pomidory pokroić w małe kawałki, poddusić z czosnkiem, cebulą i przecierem pomidorowym. Doprawić i zmiksować. Wlać sos wraz z pieczarkami do płaskiego naczynia do zapiekania i ułożyć w tym sosie faszerowane cukinie.
  6. Zapiekać 30-40 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.

Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz