- 4 małe cukinie
- 40 dag mielonej wołowiny
- 2 żółtka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 6 dag cebuli
- 30 dag pieczarek
- 40 dag pomidorów
- sól i pieprz
- pietruszka
Przyrządzenie:
- Cukinie opłukać i przekroić wzdłuż. Wyją nieco miąższu z obu połówek. Wyjęty miąższ pokroić w drobną kostkę. Powierzchnie przecięcia i kostki skropić sokiem z cytryny.
- Wołowinę wyrobić z żółtkami i przyprawami na jednolitą masę i dodać do niej miąższ z cukinii. Wymieszać i napełniać ta masą połówki cukinii.
- Pieczarki dokładnie opłukać i oczyścić. Pokroić w cienkie plasterki.
- Pomidora pokroić w plastry. Udekorować nimi farsz ułożony na cukiniach dodając kilka plasterków pieczarek.
- Pozostałe pomidory pokroić w małe kawałki, poddusić z czosnkiem, cebulą i przecierem pomidorowym. Doprawić i zmiksować. Wlać sos wraz z pieczarkami do płaskiego naczynia do zapiekania i ułożyć w tym sosie faszerowane cukinie.
- Zapiekać 30-40 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz