sobota, 4 sierpnia 2012

Zupa krem z selera

Składniki:

  • 1 l wody
  • zielona pietruszka
  • 1 duży korzeń seler
  • 1 cebula
  • 1 skórka z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka gorczycy
  • szczypta cukru
  • sól
  • 2 dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
Przyrządzenie:
  1. Obrany seler pokroić w małą kostkę. Wrzucić do garnka z zimną wodą.
  2. Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka wraz z skórką z cytryny, liściem laurowym, ziarenkami pieprzu i gorczycą. Gdy zacznie się gotować dodać szczyptę cukru i soli. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, co jakiś czas dolewając trochę wody.
  3. Przetrzeć przez sito do dużej miski.
  4. Roztopić masło, dodać mąkę i lekko ją zrumienić. Udusić listki selera, posiekane wcześniej w cienkie paseczki i połączyć z przetartą zupą. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Zdjąć z ognia i zmieszać z ubitym wcześniej żółtkiem. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz