- 1 l wody
- zielona pietruszka
- 1 duży korzeń seler
- 1 cebula
- 1 skórka z cytryny
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek pieprzu
- 4 ziarenka gorczycy
- szczypta cukru
- sól
- 2 dag masła
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
Przyrządzenie:
- Obrany seler pokroić w małą kostkę. Wrzucić do garnka z zimną wodą.
- Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka wraz z skórką z cytryny, liściem laurowym, ziarenkami pieprzu i gorczycą. Gdy zacznie się gotować dodać szczyptę cukru i soli. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, co jakiś czas dolewając trochę wody.
- Przetrzeć przez sito do dużej miski.
- Roztopić masło, dodać mąkę i lekko ją zrumienić. Udusić listki selera, posiekane wcześniej w cienkie paseczki i połączyć z przetartą zupą. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Zdjąć z ognia i zmieszać z ubitym wcześniej żółtkiem. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz