środa, 8 sierpnia 2012

Ciasto z boczkiem

Składniki:


  • 33 dag mąki
  • 13 dag wędzonego boczku
  • 15 dag żółtego sera
  • 1/2 litra kwaśnej śmietany
  • 5 średnich porów
  • 4 jajka 
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • utarta gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka do posypania blatu i formy
Przyrządzenie:
  1. Pory przekroić wzdłuż i dokładnie umyć, pokroić w plastry szerokości 1,2 cm. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni na jednej łyżce masła, następnie dodać pory i dusić razem z boczkiem około 7 minut.
  2. Do miski wsypać 25 dag mąki i wkruszyć drożdże. Dodać 15 dag utartego masła, wlać podgrzane mleko, wsypać 1/2 łyżeczki soli i zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  3. Do garnka wlać śmietanę, wbić 4 jajka i rozbełtać. Wsypać 8 dag mąki i dobrze wymieszać. Dodać utarty ser. Śmietanę podgrzewać w garnku, stale mieszając, do momentu rozpuszczenia się sera. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  4. Sos połączyć z boczkiem i porami, wymieszać dobrze.
  5. Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie tak aby otrzymać koło o średnicy 30 cm. Formę o średnicy 26 cm natłuścić i wyłożyć ciastem. Brzegi ciasta zawinąć do góry (około 4 cm), mocno docisnąć. Oprószyć 2 łyżkami mąki.
  6. Nadzienie rozłożyć równomiernie na cieście, wyrównać powierzchnię i posypać resztą utartego masła. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z zimnym piwem :)

2 komentarze: