- 33 dag mąki
- 13 dag wędzonego boczku
- 15 dag żółtego sera
- 1/2 litra kwaśnej śmietany
- 5 średnich porów
- 4 jajka
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- utarta gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
- mąka do posypania blatu i formy
Przyrządzenie:
- Pory przekroić wzdłuż i dokładnie umyć, pokroić w plastry szerokości 1,2 cm. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni na jednej łyżce masła, następnie dodać pory i dusić razem z boczkiem około 7 minut.
- Do miski wsypać 25 dag mąki i wkruszyć drożdże. Dodać 15 dag utartego masła, wlać podgrzane mleko, wsypać 1/2 łyżeczki soli i zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
- Do garnka wlać śmietanę, wbić 4 jajka i rozbełtać. Wsypać 8 dag mąki i dobrze wymieszać. Dodać utarty ser. Śmietanę podgrzewać w garnku, stale mieszając, do momentu rozpuszczenia się sera. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Sos połączyć z boczkiem i porami, wymieszać dobrze.
- Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie tak aby otrzymać koło o średnicy 30 cm. Formę o średnicy 26 cm natłuścić i wyłożyć ciastem. Brzegi ciasta zawinąć do góry (około 4 cm), mocno docisnąć. Oprószyć 2 łyżkami mąki.
- Nadzienie rozłożyć równomiernie na cieście, wyrównać powierzchnię i posypać resztą utartego masła. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z zimnym piwem :)
sądzę, że smakowało świetnie!
OdpowiedzUsuńOoooo taaak :)
Usuń