niedziela, 12 sierpnia 2012

Canneloni z mięsem mielonym


Składniki:

  • 25 dag makaronu canneloni
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • szczypta suszonej bazylii i oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Sos beszamelowy:
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, dodać mąkę i mieszać tak aby nie było grudek. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Gotować kilka minut, zdjąć z ognia i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Sos pomidorowy: Podsmażyć czosnek z suszonymi ziołami na oliwie. Dodać pomidory z puszki, rozdrobnić drewnianą łyżką. Smażyć około 10 minut. Następnie dodać sól i pieprz. 1/3 sosu odlać. 2/3 zostawić.
Canneloni: Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać mięso i smażyć 20 minut. Dodać zmiażdżony czosnek oraz 2/3 sosu pomidorowego. Wszystko dobrze wymieszać i podgotować jeszcze chwilę. Następnie doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowy farsz ostudzić. Rurki makaronowe napełniamy farszem i układamy warstwowo w wysmarowanym naczyniu  żaroodpornym. Całość polać obficie sosem beszamelowym i zapiekać pod przykryciem 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie posypać startym serem i zapiekać bez pokrywy przez kolejne 20 minut. Przed podaniem polać sosem pomidorowym, zostawionym wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz